Откупљују само најбоље млеко: Млекара Границе, уз многобројна признања, може да се похвали и Чуваркућом - Стварано у Србији

Откупљују само најбоље млеко: Млекара Границе, уз многобројна признања, може да се похвали и Чуваркућом

понедељак, 11.01.2021.

Када су они улазили у предузетничке воде, за то је требало храбрости и смелости.

Деведесетих година прошлог века одржати производњу и продају било је скоро немогуће, а покренути нешто ново – подухват у који је мало ко смео да се упусти. Један од тих људи спремних да потпуно промене делатност био је Драган Вукадиновић, који је са супругом Светланом одлучио да покрене производњу млечних производа из породичне куће и тако покрене бренд, сада препознатљив у читавој Србији – Млекара „Границе“ из Младеновца.

Након 1993. године када је млекара основана, ова породична компанија је прошла многе изазове. Из мале породичне куће производњу су преселила у велики простор у неспосредној близини, површине 11.000 квадрата. Укључили су у производњу све више домаћина од којих откупљују млеко. Тако породица Вукадиновић не ради само на свом успеху већ подстиче и развој привреде целог краја.

На почетку, са укупно пет радника, почели смо са производњом сира, киселог млека и јогурта на точење – присећа се Светлана Вукадиновић. – Данас Млекара „Границе“ спада у средња предузећа, капацитет је 90 тона млека, а тренутно запошљава 186 радника. У овом тренутку сарађујемо са 900 коопераната, тачније привредних газдинстава из Шумадије и Поморавља, од којих откупљујемо млеко за наше производе и тако помажемо привреди читавог краја.

Након много залагања, труда и сталног ширења производње, данас производе Млекаре „Границе“ можемо видети на полицама великих супермаркета, у малим продавницама, као и у пекарама и домаће становништво им се радо враћа. Поред многобројних признања која су добили за своје производе, Млекара „Границе“ може да се похвали и жигом „Чуваркућа“ Привредне коморе Србије за посебан квалитет домаћих производа, који с поносом носе кисело млеко, јогурт, сир „космајац“.

– Пројекат „Чуваркућа“ представља значајну подршку домаћим произвођачима који имају могућност да своје производе пласирају на један нов, упечатљив начин – каже Милана Стојановић, из маркетинга ове компаније.

– Сматрамо да жиг „Чуваркућа“ не значи само да је производ произведен у Србији, већ представља потврду веома квалитетног производа домаћег порекла, почев од одабира сировина, преко прераде, затим контроле квалитета и атрактивно дизајниране амбалаже. Надамо се да ће и сами потрошачи препознати колико је битно да купују домаће производе, као и да ће им поклањати више поверења у будућности.

Успешни на сајмовима

МЛЕКАРА „Границе“ учествовала је и у другим пројектима у организацији Привредне коморе Србије. За „Чуваркућу“ су се пријавили инспирисани претходном успешном сарадњом.

Сајам етно хране и пића на којем учествују већ неколико година, под покровитељством ПКС, памте као изузетно искуство. Ту су добили награде за квалитет и које им је помогло како у представљању својих производа, тако и у развоју пословања и чекају нека боља времена како би се та дружења наставила на обострано задовољство, како произвођача, тако и посетилаца.

Очекујемо да ће производи који носе ознаку „Чуваркућа“ бити синоним за квалитет, као и да ће нам помоћи да проширимо нашу продајну мрежу.

Њихове производе издваја од конкуренције то што су сви производи потпуно природни, без конзерванса и адитива. Кисело млеко, јогурт и остали производи направљени су од млека које откупљују искључиво од малих произвођача са територије Шумадије и Поморавља и на тај начин раде на очувању и побољшању привреде тога краја.

– У млекари се посебна пажња поклања контроли квалитета, како сировине, тако и полупроизвода и готовог производа – додаје Милана Стојановић.

– Поред високог квалитета и природног састава, наше производе одликује и аутентичан укус на који су наши потрошачи већ навикли и радо им се враћају – додаје она. Како наводи, млекара је конкурисала за „Чуваркућу“ са четири производа, а то су: дуготрајно млеко са 2,8 одсто млечне масти, јогурт са 2,8 одсто млечне масти, кисело млеко од 3,2 посто млечне масти у чашама од 400 грама и сир „космајац“.

Подели на:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin