Аутентично српско вино на светским винским картама - Стварано у Србији

Аутентично српско вино на светским винским картама

среда, 24.01.2024.

Домаће вино „Рубинов Прокупац“, производ у палети водећих брендова из Србије, носилац је жига „Чуваркућа“, који додељује Привредна комора Србије у оквиру пројекта „Стварано у Србији“ као потврду квалитета и домаћег порекла. Успех овога вина није изненађујући ако се зна да је компанија „Рубин“ заслужна за подизање готово трећине нових виноградарских засада у Србији. 

„Винарија ’Рубин’ као највећи произвођач грожђа, вина и алкохолних пића у Србији, поред подршке унапређењу и наглашавању значаја домаће производње, има и обавезу и друштвену одговорност да овакве пројекте подржава и буде пример осталим произвођачима да га следе“, истиче Зоран Бекрић, генерални директор винарије „Рубин“. 

„Нама је веома драго и значајно што је наш производ носилац овог престижног жига, који се после толико година сродио са боцом нашег прокупца. Жиг ’Чуваркућа’ посматрамо као саставни део производа и са задовољством га носимо као значајну потврду квалитета и домаћег порекла производа“, додаје Бекрић.

Највећи засади прокупца припадају „Рубину“

Енолози винарије „Рубин“ још осамдесетих година прошлог века сагледали су важност прокупца и подигли засаде ове старе српске сорте грожђа. Данас највећи засади прокупца, чак 50 хектара припадају винарији „Рубин“. Плантаже ове сорте се налазе на шест различитих локација у Србији: Бачина, Гревци, Јасење, Житорађа, Драговац и Бојник.

Нови приступ овој сорти грожђа и већа посвећеност енолога допринели су очигледном помаку у погледу квалитета вина. Прокупац се полако позиционира на винским картама широм Европе, али и у Америци. То је прилика да се Србија прикаже на светској винској сцени аутентичним вином које је синоним српског винарства.

Познато је да вина осликавају и карактер народа одређеног поднебља, а у случају најпознатије српске аутохтоне сорте то прилично има смисла.

Прокупац је врло жилав, отпоран према мразевима и болестима, а истовремено врло издашан. Вино је аутентично, интензивне црвене боје рубина са јасним мирисним тоновима зрелог црвеног воћа и умереном, фином избалансираном структуром  са пријатним танинима и складном дуготрајном завршницом. Сервира се на температури од 16-18ºC.

Квалитет, истичу у компанији Рубин, потврђују и медаље: златна медаља Вино Љубљана (2018); AWC Vienna – International Wine Challenge – четири сребрнe медаљe (2018,2020,2021,2022.године) и Decanter World Wine Awards – сребрна медаља (2020) и бронзана медаља (2021).

Успешан наступ на регионалном сајму вина „Wine Vision by Open Balkan“

Још један успешан наступ компанија „Рубин“ имала је на највећем домаћем и регионалном сајму вина „Wine Vision by Open Balkan“ који је одржан у новембру на Београдском сајму. Као највећа винарија у земљи, оправдали смо овогодишње учешће и имали пуно успешних посета и разговора са пословним партнерима. Сајам „Wine Vision by Open Balkan“ још једном је потврдио све квалитете и стандарде како један сајам треба да изгледа: послован свет, професионализам, раскош, поручују из компаније.

„Рубин“ члан PLMA

Винарија „Рубин“ чланица је асоцијације PLMA, удружења произвођача приватних робних марки. То је непрофитна организација основана 1979. са циљем промоције приватних робних марки, а представља више од 3.500 компанија чланица широм света.

 

Подели на:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin