У рангу са светом - Стварано у Србији

У рангу са светом

понедељак, 23.11.2020.

Компанија ФПМ Агромеханика из Бољевца укључила се у пројекат „Стварано у Србији“ показујући својим прикључним машинама за пољопривредне радове, да у нашој земљи постоје погони који могу да израде и на тржиште изнесу домаће производе, равноправне или квалитетније од увозних из исте класе. У „Агромеханици“ очекују да домаћи пољопривредници препознају жиг „Чуваркућа“ и схвате да квалитетне машине имају и овде у својој држави, у Бољевцу, у српској компанији.

Акцију „Чуваркућа“ коју је покренула Привредна комора Србије посматрамо као својеврстан вид економског патриотизма који ће у значајној мери помоћи домаћим произвођачима, како у комерцијалном, тако и у маркетиншком смислу, с обзиром на то да ПКС улаже доста напора у медијску промоцију акције, истиче председник компаније ФПМ Агромеханика из Бољевца Љубинко Гобељић. На који начин је акција препозната од самог почетка у овој компанији, уверљиво потврђује чињеница да је чак 16 производа са продукцијских трака фабричких хала у Бољевцу добило жиг „Чуваркућа“. На питање у којој мери ова ознака као потврда квалитета и домаћег порекла значи за домаће произвођаче, председник компаније Гобељић истиче најпре важност овакве акције у тренуцима у којима се целокупна српска и глобална привреда суочавају са незапамћеним изазовима које је донела пандемија.
„Опште је познато да привреда целе Србије, па самим тим и наша компанија, пролази кроз доста тешку пословну годину имајући у виду све негативне ефекте које је проузроковала појава коронавируса у марту. Иако је ФПМ Агромеханика претежно извозно оријентисана компанија, то никако не значи да не посвећујемо пажњу и домаћем тржишту. У том смислу, улажемо велике напоре да домаћим пољопривредним произвођачима обезбедимо високо квалитетну пољопривредну механизацију, а акција „Чуваркућа“ у том смислу може доста да нам помогне, пошто је смисао стимулација домаћих потрошача да купују производе домаћег порекла“, наводи Гобељић.
У ФПМ Агромеханици су конкурисали за жиг „Чуваркућа“ свим производима из широке продукцијске палете који у материјалном билансу садрже преко 80 одсто домаћег материјала и људског рада. То су 4 групе производа из програма за кошење, програма ситнилица биљних остатака, тзв. “мулчара”, програма за обраду земље и из програма самоходних машина.
У склопу сваке ове групе, налази се по неколико различитих врста пољопривредних оруђа, а укупно њих 16 је стекло право коришћења жига “Чуваркућа”.
Као посебан пример, у Бољевцу истичу дискасте косачице из серије ДКФ које карактерише високо квалитетан резни апарат, а који је дошао као резултат употребе најмодерније технологије, пре свега савремених машина за производњу елемената озубљења (софистициране глодалице, термичка обрада метала, као и машине за тзв. фино “бријање” и “брушење” зупчаника). Ништа мању пажњу не заслужују ни наше ротационе дрљаче, истиче Гобељић, које у односу на конкуренцију из иностранства нуде већи број ротора по метру радног захвата, што укупно резултира квалитетнијом обрадом земљиштва уз мањи утрошак снаге трактора.
„Да би производ из сфере пољопривредне механизације био конкурентан, потребно је држати се неколико кључних приниципа: да буде високо продуктиван, економичан тј. да његова употреба захтева што мању снагу трактора или руковаоца и на крају – да буде једноставан за коришћење и свакодневну употребу. Тих начела се строго придржавамо у процесу производње“, каже председник компаније која ће наредне године обележити јубилеј од 60 година постојања.
У компанији од акције очекују позитиван утицај на препознатљивост производа на домаћем тржишту. „Када се има у виду чињеница да наши производи налазе своје место на захтевном тржишту Западне Европе, логично је да добре пословне резултате треба да постижемо и на домаћем. Ову акцију заиста доживљавамо као ветар у леђа и велику подршку. Очекујемо да се сада још више развије свест код домаћих пољопривредника да исти, или чак и бољи квалитет пољопривредне механизације коју купују од иностраних произвођача, имају и овде, у својој држави, у Бољевцу, у српској компанији“, истиче председник компаније.
Фабрика је у развоју пролазила кроз различите фазе и тај пут осликава промене у српском привредном амбијенту: од произвођача делова и прибора за ауто индустрију 1961, преко комплетне преоријентације производње 1973. на производњу пољопривредне механизације, до укључивања у систем ИМТ-а крајем 70-их. Почетком 90-их фабрика је изашла из сиситема ИМТ-а, успела да одржи производњу и кроз тежак период санкција и ратова у окружењу.
Приватизација ФПМ Агромеханике 2007. године, означава потпуно ново поглавље. Од тада су у развој производње и палете производа инвестирана велика средства у модернизацију. Динамичан развој не би био могућ без великог ентузијазма и посвећености власника компаније и свих запослених, којих је готово 250. „Појава пандемије је успорила и отежала пословање, пре свега извоз, међутим ти проблеми су превазиђени већ почетком априла и то уз значајну подршку Привредне коморе Србије са којом имамо интензивну и садржајну сарадњу. Пошто је наша делатност посредно везана за производњу хране, тражња за пољопривредном механизацијом на иностраном тржишту није опала у већој мери. На тржишту Србије је ситуација била нешто другачија, али је значајно поправљена националним субвенцијама за куповину нових трактора и другим мерама за подршку пољопривредном сектору“, оценио је Гобељић.

Подели на:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin