„Мала барка“ чуваркућа домаће производње - Стварано у Србији

„Мала барка“ чуваркућа домаће производње

уторак, 23.01.2024.

Занатско пиво „Мала барка“ јединствено је на сцени занатског пиварства Србије, јер је произведено 100 одсто од домаћих сировина, што га разликује од других занатских пива која се нуде на тржишту. 

Од самог почетка, већ трећу годину, „Мала барка“ део је пројекта Привредне коморе Србије (ПКС) „Стварано у Србији“ који промовише домаће производе и произвођаче, а жиг „Чуваркућа“ овом пиву даје потврду врхунског квалитета и, у поптуности, домаћег порекла.

„Од почетка нам је звезда водиља била да подржимо домаћу производњу сировина које се се користе код израде занатског пива. У састав ‘Мале барке’ улазе јечмени слад, хмељ, квасац и вода из Србије. Слоган за Малу барку је ‘Гутљај Србије’ и он објашњава ту нашу идеју“, истиче Невен Ерић оснивач и власник Српске куће пива,  чији је производ светло пиво „Мала барка”.

„Поред пажње коју смо посветили избору сировина, наш главни императив у производњи је да наше пиво буде високог квалитета – премиум лагер. У тој намери смо упели. Ознака ‘премиум’ није само натпис на етикети, ова ознака је потврда квалитета, да је подједнака пажња посвећена сваком детаљу и кораку у поступку израде пива, од селекције сировина, припреме истих, процеса производње пива, али и транспорта, складиштења, све до сервирања пива крајњем потрошачу“, додаје Ерић.

Квалитет пива и српско порекло сировина у производњи ‘Мале барке’ је потврђено и од стране Привредне коморе Србије, обзиром је Мала барка поносни власник жига „Чуваркућа“ од 2020. године . Мала барка је једино занатско пиво на тржишту Србије које је носилац ове ознаке, на шта су посебно поносни!

„Пројекат ‘Стварано у Србији’ је од почетка са нама и пружа подршку на тржишту тиме што едукује потрошаче да препознају квалитет, различитим активностима као што су учестовање на сајмовима етно хране и пића, присутност на телевизији и друштвеним мрежама. На тај начин Привредна комора Србије и жиг ‘Чуваркућа поручују потрошачима да купују квалитетан и аутеничан производ из Србије“, наводи Ерић.

„Малa баркa“ се производи у Убској пивари, у месту Уб. У погонима Убске пиваре производу око 12000 литара годишње.

Ова пивара је настала 2016. године, са циљем да тржишту понуди пива оригиналне рецептуре са квалитетом, настала производњом на традиционални начин. Представља једну од већих занатских пивара у Србији.

Како је настала Српска кућа пива

Српска кућа пива је посао око кога је окупљена трећа генерација наше породице.

Након неколико година бављења угоститељством, дошли смо на идеју да точимо искључиво домаћа пива, јер смо желели смо да подржимо домаће произвођаче, па је наш локал прерастао у Српску кућу пива.

У почетку смо служили и индустијска и занатска домаћа пива, међутим, убрзо смо се заљубили у концепт и квалитет занатска пива чији је повратак на српску сцену тада био у самом зачетку и решили да у понуду наше пивнице уврстимо искључиво точена и флаширана домаћа занатска / крафт пива. Концепт који негујемо живи у Српској кући пива и даље, захваљујући томе што су га и наши корисници препознали и подржали, истиче Ерић.

Подели на:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin