DUGOGODIŠNJE ugostitelje iz Predejana i Pirota pandemija korona virusa pogodila je kao i njihove kolege širom zemlje, ali uprkos svim problemima nisu se pokolebali, odlučili su da posao prošire i očuvaju preduzeća.
Tržište jugoistoka naše zemlje od pandemije brane ljutim papričicama u ulju, blagim i ljutim ajvarom i peglanim kobasicama. Iskustvo u izradi tradicionalne hrane Motela Predejane i Degustacionog centra Boemska potkovica iz Pirota nagrađeno je nacionalnom oznakom kvaliteta – žigom „Čuvarkuća“.
Južnim krakom Koridora 10 u okolnostima bez pandemije dnevno prolaze hiljade putnika i turista. Međutim, prolaskom autoputa kroz Grdelicu smanjio se i broj posetilaca motela Predejane pa je novi poslovni poduhvat bio nužan kako bi opstali. Blagi i ljuti ajvar i ljute papričica u ulju sa oznakom Čuvarkuće, recept je za opstanak firme nastao u dolini Južne Morave.
„Sirovine su sa našeg podneblja, iz Predejana i okoline. Papriku pečemo na posebnoj vrsti drveta što daje specifičan prepoznatljiv ukus specijalitetu ovog kraja“, priča nam Ivana Vučković, direktorka Motela Predejane.
Novi poslovni poduhvat složne porodice i zaposlenih dobra je prilika da se Čuvarkuća kao suvenir ponese iz Predejana u svet. Planiraju izlazak i na inostrano tržište. U Motelu Predejane, smeštenom među lepotama Grdeličke klisure, od osnivanja 1962. služe se specijaliteti po starinskim receptima. Šest decenija kasnije, korona je donela novi izazov – kako očuvati poslovanje.
„Odlučili smo da proširimo svoju delatnost i izađemo sa novom ponudom na tržište. Proizvodnja tradicionalnih specijaliteta našeg kraja po kojima je naša kuhinja poznata dugi niz godina, sve u cilju unapređenja poslovanja u ovim otežanim okolnostima“, kaže Ivana.
Vlasnik Motela „Predejane“ i jedan od najuspešnijih privrednika sa juga Srbije Dragan Pavlović preminuo je u martu 2020. Pavlović je bio vlasnik građevinske firme koja je decenijama poslovala u Rusiji, a pre 18 godina je u svom rodnom kraju kupio čuveni Motel “Predejane”. Zahvaljujući ovom poznatom ugostiteljskom objektu opstaje i varoš Predejane.
Od fast food-a do proizvođača delikatesa
Biseri tradicionalne srpske hrane pirotskog kraja su Boemska potkovica i Madžorska poludivlja peglana kobasica koje su za svoj vrhunski kvalitet dobili žig Čuvarkuća. U porodici Dalibora Tošića, direktora Degustacionog centra Boemska potkovica iz Pirota „peglana“ se pravi od 1967.
Još je njegov otac 1989. godine kupio kiosk za prodaju brze hrane u vreme kada je Dalibor bio srednjoškolac. Od tada do danas, porodična firma prešla je dug put od ugostitelja, hotelijera, do vlasnika pogona za preradu mesa. U planu je i otvaranje Muzeja peglane kobasice. Dalibor potvrđuje da od ovog posla može pristojno da se živi, ali „mora da se radi svaki dan po ceo dan“.
„Veoma je lep osećaj kada uspete i kada berete plodove svoga rada i istrajnosti“, kaže on i otkriva da postoji interesovanje stranih kupaca za „Midžorsku poludivlju“, i to iz Švajcarske. Međutim, problemi postoje.
Potrebna su dodatna velika ulaganja u vreme kada se zbog pandemije ugostiteljski biznis prepolovio. Meso nabavljaju od stočara sa okolnih planina ali i oni muku muče jer nema mušterija u restoranima i turističkim centrima kao pre godinu dana. Apeluje Dalibor da se stočarima u ruralnim područjima dodatno pomogne posebnim merama i tako očuva lanac proizvodnje od njive do trpeze.
„Zadnjih godinu dana smo u teškoj finansijskoj situaciji kao i mnogi preduzetnici u svetu. Više od 50 odsto naših kupaca su restorani i hoteli tako da beležimo veliki pad proizvodnje“, priča Dalibor. Pandemija je ugrozila poslovanje i njihovog restorana „Boem“ ali, kaže, opstaju zahvaljujući pomoći države.
Da optimizam ne napušta Dalibora pokazuju i planovi da na tržište nakon završetka pandemije izbaci novi proizvod „koji još ne postoji u svetu“. Ne otkriva detalje o kakvom proizvodu je reč. Inače, u Zavodu za intelektualnu svojinu u toku je proces zaštite geografskog porekla peglane kobasice iz Pirota.
Trgovci podržali domaće proizvođače
Ukuse pirotskog kraja, blagog i ljutog ajvara, ljutih papričica u ulju, odmah su prepoznali veliki trgovinski lanci Super Vero, Metro, DIS, i brojni manji trgovci, koji su na svoje rafove postavili domaće proizvode stvorene u Srbiji. Boemske potkovice i Midžorske poludivlje peglane kobasice, mogu se naći u desetak većih objekta trgovinskog lanca Merkator u Beogradu i specijalizovanim marketima suhomesnatih proizvoda u Nišu, Kragujevcu, Požarevcu, Novom Sadu…