Žig „Čuvarkuća“ Privredne komore Srbije osvajaju i proizvodi regionalnih lidera, kakav je kompanija „Sunoko“.
„Sunoko“ je kompanija sa dugom tradicijom na domaćem tržištu i pozicijom istaknutog izvoznika na tržištu jugoistočne Evrope. Godišnja proizvodnja u tri proizvodna centra u Pećincima, Vrbasu i Kovačici premašuje pola miliona tona proizvoda i sirovine, a izvoz 150.000 tona.
Potvrda kvaliteta
Pravo na žig „Čuvarkuća“ Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga Privredne komore Srbije potvrdio je za osam proizvoda kompanije „Sunoko“.
– Žig „Čuvarkuća“ je još jedna potvrda kvaliteta našeg šećera. Dugogodišnji uspeh firme ne bi bio moguć bez zaposlenih i njihovog truda i zalaganja, što potvrđuje i ovo priznanje – istakao je Slobodan Košutić, direktor kompanije „Sunoko“ koja posluje u okviru „MK grupe“.
– „Sunoko“ na godišnjem nivou preradi do 2,7 miliona tona šećerne repe i proizvede do 400.000 tona šećera, 135.000 tona melase i 120.000 tona repinog rezanca. Sa svoja tri proizvodna centra ostvaruje godišnji izvoz od 150.000 tona, uglavnom u zemlje regiona. „Sunoko“ je i jedini proizvođač šećera u Evropi koji poseduje parnu sušaru i pogon za odšećeravanje melase – hromatografiju – navodi Sveto Pavić, viši saradnik za domaće tržište kompanije „Sunoko“.
U ovoj kompaniji ističu da se pored najfinijeg belog kristal šećera koji je dobio žig „Čuvarkuća“ kao njegov pratilac u kvalitetu, zaslađivač specifičnog ukusa, ističe i prirodni smeđi šećer, kao i šećer u prahu, koji su već odavno prepoznati i dobro prihvaćeni kod potrošača, a takođe su nosioci ovog žiga. Kao manje poznate proizvode kompanije „Sunoko“ ističu i sušeni i sirovi rezanac šećerne repe, peletirani rezanac šećerne repe, kao i melasu.
Potencijal za proizvodnju šećera u Srbiji
Srbija ima sve uslove za dobar uzgoj repe, odlično zemljište, dobre šećerane i izvozno tržište u najbližim susednim zemljama za minimum 650.000 tona. Međutim, tokom pola veka koliko je imala zaštićenu proizvodnju, Evropska unija je ulagala velike napore i budžete u poboljšanje i racionalizaciju tehnologija i uzgoja i prerade. Oštra konkurencija uticala je i na smanjenje našeg izvoza, a samim tim i površina zasejanih šećernom repom. Smanjenje zasejanih površina povuklo je i smanjenu proizvodnju, kao i pad u spoljnotrgovinskoj razmeni i ukupnom bilansu, ukazuje Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS.
Potencijal za plasman predstavljaju susedna tržišta, jer u njima nije razvijena proizvodnja i domaći poljoprivrednici mogli bi na tim tržištima da ostvare veliki uspeh u izvozu i dobar profit, jer je šećerna repa jedna od najisplativijih poljoprivrednih kultura. Prema Republičkom zavodu za statistiku, površine pod šećernom repom u ovoj godini procenjuju se na 37.418 hektara. Realno je očekivati da će nova ulaganja u istraživanje i razvoj dodatno unaprediti proizvodni asortiman kompanije i uticati na proširenje tržišta i povećanje izvoza. Verujem da će nova oznaka dodatno pojačati prodaju, kao što već sada primećujemo kod nekih drugih proizvoda ne samo kod nas već i na drugim zahtevnijim tržištima u svetu.
Stalne inovacije čuvaju poziciju na tržištu
Zahvaljujući nedavno otvorenom Istraživačko-razvojnom centru (IRC), prvom takve vrste u oblasti agrara u Srbiji, biće omogućena efikasnija proizvodnja šećerne repe, u skladu sa savremenim naučnim istraživanjima i saznanjima. Tehnološki proces proizvodnje šećerne repe obuhvata niz zahtevnih agrotehničkih i hemijskih mera koje će ekspertizom od strane IRC biti dovedene do maksimalne optimizacije, što dovodi do smanjenja troškova proizvodnje, povećava prinose i smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu. U kompaniji očekuju da će Centar svojom podrškom dati veliki doprinos i poljoprivrednim proizvođačima i šećeranama, za koje su obezbeđene edukacije i konsalting.