Велико признање за производе: И регионални лидери носе жиг Чуваркуће - Стварано у Србији

Велико признање за производе: И регионални лидери носе жиг Чуваркуће

понедељак, 11.01.2021.

Жиг „Чуваркућа“ Привредне коморе Србије освајају и производи регионалних лидера, какав је компанија „Sunoko“.

„Sunoko“ је компанија са дугом традицијом на домаћем тржишту и позицијом истакнутог извозника на тржишту југоисточне Европе. Годишња производња у три производна центра у Пећинцима, Врбасу и Ковачици премашује пола милиона тона производа и сировине, а извоз 150.000 тона.

Потврда квалитета
Право на жиг „Чуваркућа“ Савет за одлучивање о праву коришћења колективног жига Привредне коморе Србије потврдио је за осам производа компаније „Sunoko“.

– Жиг „Чуваркућа“ је још једна потврда квалитета нашег шећера. Дугогодишњи успех фирме не би био могућ без запослених и њиховог труда и залагања, што потврђује и ово признање – истакао је Слободан Кошутић, директор компаније „Sunoko“ која послује у оквиру „МК групе“.

– „Sunoko“ на годишњем нивоу преради до 2,7 милиона тона шећерне репе и произведе до 400.000 тона шећера, 135.000 тона меласе и 120.000 тона репиног резанца. Са своја три производна центра остварује годишњи извоз од 150.000 тона, углавном у земље региона. „Sunoko“ је и једини произвођач шећера у Европи који поседује парну сушару и погон за одшећеравање меласе – хроматографију – наводи Свето Павић, виши сарадник за домаће тржиште компаније „Sunoko“.

У овој компанији истичу да се поред најфинијег белог кристал шећера који је добио жиг „Чуваркућа“ као његов пратилац у квалитету, заслађивач специфичног укуса, истиче и природни смеђи шећер, као и шећер у праху, који су већ одавно препознати и добро прихваћени код потрошача, а такође су носиоци овог жига. Као мање познате производе компаније „Суноко“ истичу и сушени и сирови резанац шећерне репе, пелетирани резанац шећерне репе, као и меласу.

Потенцијал за производњу шећера у Србији

Србија има све услове за добар узгој репе, одлично земљиште, добре шећеране и извозно тржиште у најближим суседним земљама за минимум 650.000 тона. Међутим, током пола века колико је имала заштићену производњу, Европска унија је улагала велике напоре и буџете у побољшање и рационализацију технологија и узгоја и прераде. Оштра конкуренција утицала је и на смањење нашег извоза, а самим тим и површина засејаних шећерном репом. Смањење засејаних површина повукло је и смањену производњу, као и пад у спољнотрговинској размени и укупном билансу, указује Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу ПКС.

Потенцијал за пласман представљају суседна тржишта, јер у њима није развијена производња и домаћи пољопривредници могли би на тим тржиштима да остваре велики успех у извозу и добар профит, јер је шећерна репа једна од најисплативијих пољопривредних култура. Према Републичком заводу за статистику, површине под шећерном репом у овој години процењују се на 37.418 хектара. Реално је очекивати да ће нова улагања у истраживање и развој додатно унапредити производни асортиман компаније и утицати на проширење тржишта и повећање извоза. Верујем да ће нова ознака додатно појачати продају, као што већ сада примећујемо код неких других производа не само код нас већ и на другим захтевнијим тржиштима у свету.

Сталне иновације чувају позицију на тржишту
Захваљујући недавно отвореном Истраживачко-развојном центру (ИРЦ), првом такве врсте у области аграра у Србији, биће омогућена ефикаснија производња шећерне репе, у складу са савременим научним истраживањима и сазнањима. Технолошки процес производње шећерне репе обухвата низ захтевних агротехничких и хемијских мера које ће експертизом од стране ИРЦ бити доведене до максималне оптимизације, што доводи до смањења трошкова производње, повећава приносе и смањује негативан утицај на животну средину. У компанији очекују да ће Центар својом подршком дати велики допринос и пољопривредним произвођачима и шећеранама, за које су обезбеђене едукације и консалтинг.

Подели на:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin