Компанија Будимка ускоро и део пројекта „Стварано у Србији“ - Стварано у Србији

Компанија Будимка ускоро и део пројекта „Стварано у Србији“

среда, 01.03.2023.

Прехрамбена индустрија Будимка-Пожега, коју је из стечаја 2020. године купила домаћа компанија ИТН из Косјерића, већ је успешно реализовала важне инвестиције усмерене на покретање производње, модернизацију погона и инфраструктуре, куповину нове опреме и запошљавање радника. За ову годину такође имају  амбициозне планове међу којима су изградња новог погона за прераду поврћа, нови извозни производи, али и да буду део пројекта Привредне коморе Србије „Стварано у Србији“. 

„Циљ нам је да наши производи у наредном периоду буду обележени жигом „Чуваркућа“ који порврђује квалитет и домаће порекло. Пројекат ’Стварано у Србији’ препознали смо велику подршку произвођачима и подстицај продаји домаћих производа. Сигурни смо да ћемо учешћем у пројекту оставити препознатљив траг на тржишту и бити знатно видљивији и ближи купцима“, истиче Александар Марковић, генерални директор. 

Будимка тренутно запошљава 105 радника, а препознатљива је по одличној синергији српских рецептура и модерне производне технологије, има широк асортиман производа намењених домаћем и ино тржишту. „Како се улагало у нове производне линије повећавао се и број производа како нашег бренда тако и кроз приватне робне марке трговинских ланаца, почев од конзервираног воћа и поврћа, преко мармелада, џемова и намаза, до концентрата и сокова, објашњава Марковић.

Осим доброг пласмана у Србији, отварају се, по његовим речима, нова тржишта, као што су Румунија, Чешка, Грчка, а проширује се тржиште Русије и Индије. Све је већа потражња и за воћним концентратима који су својим квалитетом отворили директан приступ тржиштима Канаде, Америке, Уједињеног Краљевства, Кине.

Компанија је присутна са свим већим сајмовима у иностранству – недавно су били на PRODEXPO у Москви, Дубаију (GULFOOD), а учествоваће и на прехрамбеним сајмовима у Амстердаму (PLMA), Чикагу (PLMA), Паризу (SIAL) и другим.

Отворена за подршку младим пољопривредницима

Будимка сарађује са 150 локалних коопераната, као и са великим бројем откупљивача воћа и поврћа. Циљ им је, како истичу, да се број пољопривредних произвођача повећава из године у годину. Отворени су подрже, и да у сарадњи са Владом Србије и Министарством пољопривреде, креирају програме подршке младим пољопривредним произвођачима. Поручују да би у Будимци имали сигурног купца!

У програму „Моја прва плата“ и моделу дуалног образовања

Од почетка смо у програму “Моја прва плата”, имамо петоро младих који су у сталном радном односу, а дошли су управо преко овог програма. Волели бисмо да се пријављује више младих са средњим стручним образовањем, јер нудимо велики број радних места за тај кадар. Стога смо и подржали модел дуалног образовања. Од септембра 2022. године, 15 ученика пољопривредне школе “Љубо Мићић” из Пожеге учи кроз рад баш у нашој компанији. Ђаци похађају смер за прехрамбеног техничара, а у Будимци имају прилику да се упознају са реалним ситуацијама у производњи, науче рад на машинама, и надамо се, после средње школе остану овде и добију стално запослење“, додаје Марковић. Осим програма “Моја прва Плата” и дуалног образовања компанија учествује и у другим програмима подршке запошљавању младих међу којима је програм “Стручне праксе”.

Из стечаја у инвестициони циклус

Будимка А.Д. Пожега је основана 1947. године, а ИТН група купила ју је из стечаја у новембру 2019, а у јуну 2020. покренута је производња и званично отварање фабрике. Одмах по преузимању фабрике, почела је прва фаза инвестиција у производне линије и саму инфраструктуру у коју је уложено пет милиона евра.

Други инвестициони циклус почео је 2022. године, уложено је 2,2 милиона евра у опрему за производњу и прераду воћних концентрата и линију за стерилизацију, пуњење, затварање и паковање џемова и мармелада. У други део фазе издвојено је још 3,5 милиона евра где је планирано улагање у аутоматизоване линије за кисели програм и асептик линија за производњу воћних каша. Најављују нове инвестиције и још снажније позиционирање на домаћем и страним тржиштима.

Подели на:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin