Све више текстилаца међу „Чуваркућама“ - Стварано у Србији

Све више текстилаца међу „Чуваркућама“

четвртак, 25.11.2021.

Нових 30 производа текстилне, грађевинске, пехрамбене индустрије, као и из сектора ветерине данас је добило право на жиг „Чуваркућа“ који потврђује квалитет, домаће порекло и поверење потрошача. Према одлуци Савета за доделу жига, међу будуће „Чуваркуће“, у оквиру пројекта Привредне коморе Србије „Стварано у Србији“ уписали су се производи јагодинских компанија „Будућност Пет“ и „Јухор“, затим „Моравацем“, Поповац, „Нектар“, Бачка Паланка и Ветеринарског завода Суботица, који су испунили захтевне критеријуме, домаћег порекла, квалитета, маркетинга и еколошке стандарде.

Право на жиг први пут добили су производи, радне унифирме, фирме „Будућност Пет“ једног од 52 лиценцирана предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, а њихови радници ангажовани су и у Лазаревцу, Алексинцу и Крагујевцу. Компанија је основана како би подржала особе са инвалидитетом кроз запошљавање, оспособљавање за рад и побољшање животног стандарада.

„’Будућност пет’ као фирма која запошљава особе са посебним потребама заслужује да буде део породице Чуваркућа. Дванаест производа компаније који ће за сада носити жиг ‘Чуваркуће’ нису само потврда квалитета производа већ и доказ компаније која брине о најугроженијим категоријама друштва. Планираном искораку ка отварању малопродајних објеката овај жиг ће допринети препознатљивости производа и гарантовати кавалитет. Осим домаћег тржишта, компанија планира и ширење извозних послова у Словенију и Аустрију, а сигурни смо да ће жиг допринети већој видљивости и препознатљивости и на тим тржиптима“, истиче Немања Јовановић из Удружења за текстил Привредне коморе Србије.

Друштвено одговорним пословањем и запошљавањем више од 50 радника из угрожених категорија, компанија „Будућност пет“ је прави пример успешног колектива у коме сваки појединац чини непрекидни ланац из кога произилазе квалитетни производи препознатљиви на тржишту које ће убудуће ностити неимари како у Србији тако и у земљама ЕУ, додаје Јовановић.

Право на жиг „Чуваркућа“, први пут је додељено и у сектору ветеринарске фармацеутике Ветеринарском заводу Суботица за девет врста вакцина за животиње. Међу чуваркућама је и домаћи цемент компаније „Моравацем“, Поповац. Већ традиционално међу носиоцима жига предњачи индустрија хране, а најновије „Чуваркуће“ отишле су компанијама „Јухор“ за домаћинску саламу и Нектар за „Лајф премиум“ сок од крушке и јабуке. Чуваркуће, повећавају поверење потрошача, отварају врата новим тржиштима, инoвацијама и инвестицијама, сагласни су представници компанија и Савета за доделу жига Чуваркућа.

„Важно је да сви разумемо да подршком производима који су направљени од домаћих сировина у Србији сви заједно доприносимо да додата вредност остане у нашој земљи. Нектар се одмах пријавио за добијање жига ‘Чуваркућа’ и међу првима у Србији су га добили брендови: ‘лајф’, ‘фемили’ и ‘томатело’. Жигом је означено преко 15 наших производа, направљених у Србији од домаћих јабука, брескви, домаћег парадајза, од ариљске малине и облачинске вишње, сорти са заштићеним гео пореклом. Наш асортиман, када је континентално воће у питању, је домаћег порекла, тако да је сасвим извесно да ће се број наших производа са ознаком ‘Чуваркуће’ ширити. Поносни смо да је и наша крушка управо добила ознаку ‘Чуваркуће’, а намера нам је да наставимо ширење ознаке и у друге категорије попут категорије џемова“, изјавио је Ненад Мишчевић, директор Нектар групе.

Пројекат Привредне коморе Србије „Стварано у Србији“ покренут је средином јуна 2021. године, а да је успео потврдили су и потрошачи својим избором да све чешће купују домаће, јер производи са знаком „Чуваркућа“ бележе раст продаје и до 40 процената. Међу носиоцима жига су микро, средњи и велики привредни субјекти од занатских радњи до мултинационалних компанија. Доминирају производи прехрамбене индустрије, али све је више „Чуваркућа“ и у другим областима од фармације до грађевинe.

Подели на:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin