Вељковић: „Стварано у Србији“ треба проширити на креативну индустрију и достигнућа у другим областима - Стварано у Србији

Вељковић: „Стварано у Србији“ треба проширити на креативну индустрију и достигнућа у другим областима

понедељак, 17.10.2022.

Пројекат Привредне коморе Србије (ПКС) „Стварано у Србији“ ушао је у трећу годину реализације, више од 900 производа, највише прехрамбене индустрије, обележено је жигом „Чуваркућа“ који гарантује квалитет и домаће порекло, а очекује се да се прошири и на нашу креативну индустрију и домаће стваралаштво, ИТ, науку, туризам…

„Планови су да пројекат, уз даљу подршку домаћим производима и произвођачима у Србији, под своје окриље стави домаће стваралаштво и достигнућа у другим областима. Поред несумњивог позитивног економског ефекта, пројекти попут ‘Стварано у Србији’ су неопходни као подршка уметницима, научницима, студентима, образовању, здравству и свим областима битним за стабилно функционисање модерног друштва у глобализованом свету препуном изазова. Претпоставка за то је да се претходно дефинише шта је то ‘домаће’“, објашњава Саша Вељковић, професор на Економском факултету у Београду и члан Савета за доделу жига „Чуваркућа“.

 

Као позитиван пример професор истиче активности креативне индустрије, где су матична удружења, уз подршку ПКС, установила критеријуме „домаће музике“, чиме се стварају претпоставке за даље кораке промовисања и заштите музичког стваралаштва у Србији. „Као и када су у питању производи, пракса подршке домаћој музици није новина у свету. Многе државе штите и подржавају оно што је створено од стране домаћих привредника, али и музичара, књижевника. Неопходно је да се “Стварано у Србији” даље шири, на нове производе, делатности и активности домаћих произвођача, уметника, научника и других стваралаца, чиме се обезбеђују одрживи напредак и развој привреде и друштва“, додаје Вељковић.

Истовремено, по његовим речима,  веома је битно да потрошачи, препознају и подрже такве иницијативе, јер је свака особа неизоставни део пројекта: начином како се понаша у куповини и потрошњи, оним што чита или слуша, начином како поштује природу и људе око себе, као и тиме како учи и васпитава нове генерације. „Дуг пут је пред свима нама, али најбитније је да знамо шта желимо и да верујемо да то можемо остварити, а мале победе сваког дана омогућиће да од Србије направимо боље место за живот и рад, на добробит садашњих и будућих генерација“, поручује Вељковић.

Подсећа да је највидљивији део пројекта жиг “Чуваркућа”, одобрен за преко 900 производа, уз веома оштре услове који захтевају да свако од носилаца има висок ниво квалитета, еколошке стандарде, доказано доминантно домаће порекло и испуњеност читавог низа захтевних  критеријума.  Уз производе који су у процедури, очекује се да број одобрених права на коришћење жига “Чуваркућа” ускоро премаши 1000, најављује Вељковић.

Међу будућим „Чуваркућама“, након недавно одржане седнице Савета, нашло се и 14 нових производа компанија „Ревита“, „Млекара Спасојевић“ и „Дијамант“.

„Стицање права на коришћење жига ‘Чуваркућа’ још је једна потврда о  квалитету наших производа. Иницијативу о жигу покренуо је наш купац Верпоулос коме смо захвални на подршци да се пријавимо на конкурс“, истиче Ивана Ракић, директорка продаје у „Млекари Спасојевић“, Бајина Башта. У данашње време, по њеним речима, када су бројни проблеми пред млечном индустријом Млекара Спасојевић успела је  да се избори са многим изазовима, очува квалитет домаће сировине и одржи континуитет у снабевању купаца којима је  важно да имају поузданог добављача.

„Очекујемо да жиг ‘Чуваркућа’ повећа видљивост производа на тржишту и тиме додатно информише крајњег потрошача да има могућност конзумирања природне хране са домаћим пореклом, што је и мисија наше компаније већ 27 година. Пројекат ‘Стварано у Србији’ подржава основне принципе наше производње и наставићемо да заједно развијамо очување домаћих вредности  у Србији“, поручује Ракић.

 Данијел Петковић, директор „Ревите“ оцењује да је пројекат „Стварано у Србији“ одлична прилика да производи који су произведени у нашој земљи добију потврду високог квалитета и постану видљивији на тржишту и препознатљивији међу потрошачима. Стога је компанија „Ревита“, којапостоји три деценије веома захвална и почаствована што је препозната као квалитетан домаћи бренд од стране ПКС.

Највећи број „Чуваркућа“ до сада су били производи прехрамбене индустрије, млеко и млечни производи, производи од меса, мед, воћни сокови, џемови, чајеви… Знак носе и производи грађевинске, хемијске, текстилне, металске и електро индустрије. Носиоци жига су и домаће кермичке плочице, цигле, металне конструкције, пелет, пољопривредне машине, електрични бицикли, органска ђубрива, биоцидни и други производи.

Михаило Весовић, председник Савета за доделу жига „Чуваркућа“ подсећа да је овај знак доказ да је више од 80 одсто вредности производа створено у Србији. Објашњава да „Стварано у Србији“ даје додатни подстицај малим произвођачима да њихови квалитетни производи буду видљивији и доступнији купцима, али и гаранцију потрошачима да купују производ заиста створен у Србији!

Подели на:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin