„Čuvarkuća“ podrška potrošačima, proizvođačima i domaćoj ekonomiji - Stvarano u Srbiji

„Čuvarkuća“ podrška potrošačima, proizvođačima i domaćoj ekonomiji

sreda, 25.11.2020.

Kompanija „Veropulos“, jedan od vodećih trgovinskih lanaca u Srbiji, podržala je projekat Privredne komore Srbije „Stvarano u Srbiji“ i dodelu kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ visokokvalitetnim proizvodima stvorenim domaćim resursima, izjavio je Mark Ernest Garofani generalni direktor „Veropulos Srbija“. Organizovaćemo niz promotivnih akcija u našim maloprodajnim lancima „Super vero“ da „čuvarkuće“ približimo potrošačima, a bićemo i snažna podrška malim proizvođačima sa kojima sarađujemo da se bore da dobiju ovaj žig, rekao je Garofani na panel diskusiji “Jedinstvena oznaka za kvalitet domaćeg proizvoda”, koja je održana u okviru trodnevne konferencije „Belgrade food show“.

„Srbija ima čime da se ponosi, ima kvalitetne proizvode, mnogo kvalitetnije nego drugi. Bio sam oduševljen kada sam video projekat ’Stvarano u Srbiji’ i žig ’Čuvarkuća’ koji je pokrenula Komora. To je dobra kombinacija i za protrošače, proizvođače i trgovce“, naglasio je direktor „Veropulos Srbija“ i dodao da Srbija ima dugu tradiciju i odličan „know how“ u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.
Kako je najavio, cilj je da „Veropulos Srbija“ nizom promotivnih aktivnosti predstavi, približi i podstekne veću kupovinu proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ među potrošačima, ali i da ohrabri male proizvođače širom Srbije da konkurišu za žig. „To je naša misija i dali smo sebi zadatak da učestvujemo u ovom projektu, jer ovaj žig promoviše ono najbolje što proizvodimo u Srbiji – od severa do juga i od istoka do zapada. Potrošač treba da ima jasne poruke, proizvođač podršku“, rekao je Garofani.
Po njegovim rečima, već je uočen rast prodaje proizvoda koji nose žig „Čuvarkuća“, a očekuje da bude i dvocifren.
Ukazao je da je dobro što ovakva inicijativa potiče od nezavisne institucije kao što je Privredna komora Srbije i eksperata koji sa njom sarađuju na projektu „Stvarano u Srbiji“. Oni daju pravac i smernice koji svi treba da pratimo, istakao je Garofani.
“Žigom ’Čuvarkuća’ želeli smo jasno da odvojimo proizvode koji su stvarani u Srbiji i tako kupcu poručimo da njihovom kupovinom pomaže domaćeg proizvođača i domaću privredu, ali i zna šta kupuje, proizvod od domaćih sirovina”, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Saša Veljković, koji je i član stručnog Saveta za dodelu kolektivnog žiga. Uvođenjem žiga kvaliteta, cilj je i pospešivanje prodaje, ali je neophodna edukacija potrošača kako bi pri kupovini prvenstvo dali proizvodima sa ovom oznakom. Čuvarkuća je nešto što utiče i na podizanje imidža Srbije u svetu, dodao je profesor.

O značaju žiga na svojim proizvodima govorili su i predstavnik malih proizvođača Branislav Sekulić, osnivač kompanije „Vrtlari“ i Slobodan Košutić, generalni direktor, velikog sistema – kompanije „Sunoko“.
Sekulić je istakao da „Stvarano u Srbiji“ pod jedno okrilje stavlja male proizvođače hrane i pruža im veću vidljivost u trgovinama i brži put do potrošača.
„Kompanija ’Sunoko’ među prvima se priključila projektu koji potvrđuje kvalitet domaćih proizvoda i podstiče domaću proizvodnju i ekonomiju“, rekao je Košutić i naglasio da kompanija koristi 100 odsto sirovine, šećernu repu, iz Srbije, a da su žigom potvrdili standard kvaliteta koji imaju.
„Stvarano u Srbiji”, jedan je od ključnih projekata koje PKS realizuje u saradnji sa privredom sa ciljem da podrži domaće proizvode i proizvođače i unapredi svest potrošača o značaju njihove kupovine. Kompanije, domaće i strane koje posluju u Srbiji, proizvođači i trgovci, prepoznale su vrednost ovoga projekta. Za samo nekoliko meseci, za „Čuvarkuću” je konkurisalo preko 600 proizvoda od kojih je 393 prošlo kompletnu proceduru i već ponelo ovu oznaku, a šest najvećih trgovinskih lanaca u više od 800 objekata udomilo je „Čuvarkuće“. Žig „Čuvarkuća“ dodeljuje se na tri godine proizvodima koji u smo sastavu imaju 80 odsto domaćih resursa, sa mogućnošću resertifikacije.
Osim „Veropulosa Srbija“ veliku podršku projekat „Stvarano u Srbiji“ dobio je i od trgovinskih lanaca „Merkator S“, „Delez Srbija“, „Univereksport“, DIS, „Domaći trgovački lanac“ (DTL).

Podeli na:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin