Светски стандарди за јаку домаћу производњу и још више „Чуваркућа“ - Стварано у Србији

Светски стандарди за јаку домаћу производњу и још више „Чуваркућа“

уторак, 23.01.2024.

Сомборска компанија „Боја“ домаћи лидер у производњи вертикалне саобраћајне сигнализације, регистарских таблица, саобраћајне и заштитне опреме на коловозу и у зони радова, од самог почетка, већ трећу годину, је у пројекту Привредне коморе Србије „Стварано у Србији“, који промовише домаће произвођаче и производе створене искуључиво нашим ресусима. То потврђује и жиг „Чуваркућа“ које тренутно има 17 „Бојиних“ производа, као потврду врхунског квалитета и домаћег порекла. Из компаније најављују инвестицију вредну 10 милиона евра и изградњу нове фабрике у Сомбору, у којој би, у складу са највишим светским стандардима, објединили све производне процесе на једном месту и стварали још више домаћих производа, будућих „Чуваркућа“.

„Жигом ‘Чуваркућа’ са поносом обележавамо наше производе. Као једино предузеће у Србији које се бави овом врстом производње, а које поседује овај предивни жиг, имамо обавезу да наставимо да развијамо још производа који ће моћи да буду обележени и сертификовани на овај начин. Иако је наша жеља да сви наши производи имају ову ознаку, због сложености производа и процеса производње нажалост неће моћи сви производи да га понесу. Константно промовишући ову ознаку покушавамо да цењеним купцима укажемо на важност куповине оваквих производа, јер се на тај начин развија и домаће тржиште и чувају радна места запослених у домаћим предузећима. Жеља нам је да у будућем периоду већина наших производа носи овај жиг, за шта ће нам требати одређене измене у процесима производње које су у току“, генерални директор Горан Јанковић.

Предузеће тренутно запошљава 150 радника који су уско профилисани и обучени за радове које обављају. Континуирано праћење регулативе и стандарда из области рада, обука за рад на савременим машинама, редовна провера знања из безбедности и заштите на раду, заштита животне средине само су неке од области са којим сви запослени морају бити упознати и за које морају проћи интерне тестове и испитивања. Крајњи циљ је да сваки запослени буде обучен за безбедан и сигуран рад, истичу у компанији „Боја“.

„Палета производа коју испоручујемо из наших погона је широког спектра и углавном се примењује приликом изградње и одржавања путева и улица. Саобраћајни знакови, саобраћајни стубови, табле за вођење саобраћаја, нестандардни саобраћајни знакови, одбојна ограда, опрема за обележавање зоне радова се дневно испоручују из наших погона широм Србије. Скоро је немогуће пронаћи деонице државних путева које немају саобраћајну опрему испоручену из наших погона. Наши производи се могу наћи и на светским тржиштима. Тренутно, раст извоза је двоцифрен већ трећу годину узастопно. Италија, Немачка, Мароко, Словенија, БиХ, Црна Гора, Холандија, само су нека од тржишта на која извозимо. План је да у будућности појачамо акценат на извоз на ова и друг тржишта“, наглашава Јанковић.

Две деценије синоним за квалитет и поузданост

Већ скоро две деценије, од како је извршена приватизација предузећа 2003. године, „Боја“ Сомбор је синоним за квалитет и врхунске стандарде производње и услуга из своје делатности. Лидерска позиција је „освојена“ добром стратегијом и визијом где се није штедело на увођењу нових технологија које су у датом моменту биле далеко од потребних за нашу производњу али само тако је било могуће надокнадити претходне деценије лошег пословања. Циљ је остварен, а мисија је да наш систем пословања буде усаглашен са светским захтевима квалитета. Предузеће своје напоре усклађује и уједињује унутар документованог система менаџмента са свим потребним сертификатима и атестима.

Вредне инвестиције у опрему и постројења

„Током протеклих пет година имали смо значајне инвестиције у различите производне процесе и услуге, вредене више од пет милиона евра. У току је реализација набавке специјалног камиона за уклањање ознака на путу вредна више од 1,2 милиона евра, као и набавка машине за обележавање ознака на коловозу системом термо пластике која ће бити прва такве врсте у земљи.

Планови за 2023. годину и године испред нас су изградња нове фабрике у којој би, у складу са највишим светским стандардима, објединили све производне процесе на једном месту. Тренутно имамо три производна погона која се налазе на различитим локацијама који нам стварају логистичке потешкоће с обзиром на сталну стопу раста пословања. С тим у складу, у индустријској зони у Сомбору на плацу површине 3,5 хектара, чим неопходна документација буде спремна, крећемо са изградњом нове фабрике која ће бити једна од  најсавременијих фабрика те врсте у Европи, поручују из компаније.

Подели на:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin