Srpske Čuvarkuće na Etno sajmu nude zdrave džemove, sireve… - Stvarano u Srbiji

Srpske Čuvarkuće na Etno sajmu nude zdrave džemove, sireve…

petak, 10.12.2021.

Više od 700 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dobilo je u proteklih godinu i po dana prestižnu oznaku domaćeg porekla i vrhunskog kvaliteta Čuvarkuća, koja se dodeljuje u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“.

U organizaciji Privredne komore Srbije, na 15. Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, predstavili su se mali proizvođači dobitnici žiga Čuvarkuća, čiji proizvodi zadovoljavaju najstrože propise. Posetioci su na štandu PKS „Čuvarkuća“ imali priliku da se uvere u kvalitet domaćih namirnica, mleka, sireva, jogurta i pavlake, meda, piva i rakije, sokova i džemova, kolača, i ostalih proizvoda napravljenih isključivo od sirovina iz naše zemlje.

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, pozvao je sve proizvođače čiji su proizvodi napravljeni u Srbiji od domaćih sirovina, da apliciraju za žig Čuvarkuća putem sajta PKS.

„Obzirom da je Srbija zemlja zdrave hrane, a proizvodimo je više od svojih potreba, PKS će u narednom periodu promovisati Čuvarkuće u inostranstvu kako bi se proizvodi stvoreni u našoj zemlji pozicionirali na međunarodnim tržištima“, rekao je Bogunović.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS, izjavio je da pored sirovine koja mora da bude domaćeg porekla, ceo proces proizvodnje, takođe, mora da bude u Srbiji.

„Čuvarkuća daje dodatni vetar u leđa malim proizvođačima da budu vidljiviji na tržištu“, poručio je Budimović i naveo da 75 odsto vrednosti koja se utroši za jedan proizvod, poput proizvodnje sirovina, plata, poreza, ostaje u Srbiji čime se jača domaća ekonomija.

Na štandu PKS “Čuvarkuća“ predstavile su se kompanije “Bibli“, „Cmana – Krnjevo, ogranak Medino“, „Dolovac Organik i tradicija“,“Savićević rakija“,“Hoff“, „Podrum Lukić“, „Srpska kuća piva“, „Planinsko blago“, „Sil 3“ i „Hipberry and Honey immuniser“.

Podeli na:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin