Још 43 производа добило право на жиг "Чуваркућа" - Стварано у Србији

Још 43 производа добило право на жиг „Чуваркућа“

четвртак, 08.07.2021.

Право на колективни жиг „Чуваркућа“, у оквиру пројекта Привредне коморе Србије (ПКС) „Стварано у Србији“, данас су добила 43 домаћа производа из 7 компанија металске, прехрамбене индустрије и сектора енергетике. Право на коришћењe жига добили су зимска и гурманска салама компаније Јухор, кулен и чајна кобасица Индустрије меса Топола, воћне ракије компаније ПР Савићевић ракија, производи од брашна компаније ДПС Клас група, и пелет компаније Еко Степ Пелет. Породици „Чуваркућа“ су се придружили и производи из металског сектора- алуминијумски профили компаније Alumil YU Industry и електрични бицикли компаније E- Prime.

„Од изузетног значаја је што имамо нове компаније из металског сектора у породици Чуваркућа који се од почетка кризе изазване пандемијом суочава са потешкоћама – прво у застојима или прекидима производње, а сада и са повећањем цена сировина и отежаном набавком репроматеријала. Алуминијумски профили и електрични бицикли направљени у Србији, са високим учешћем домаћег рада и материјала и који испуњавају стандарде квалитета и безбедности, доказ су да је овај прерађивачки сектор веома отпоран и да представља један од водећих грана српске економије“, каже Ана Раичевић, секретар Удружења за металску индустрију ПКС.
Из компаније Е-Приме, произвођача електричних бицикала истичу да жиг „чуваркућу“ сматрају великом потврдом домаћег квалитета и дизајна њихових производа јер је управо то оно чиме се поносе и додају да ће жиг донети додатну препознатљивост производа како на домаћем тако и на тржишту региона и ЕУ. „ Ми смо домаћи произвођачи, што је у нашој категорији производа врло важно истаћи јер је овај сектор тек у развоју. Жиг за нас значи потврду нашег улагања у домаћу производњу и дизајн“ , истиче Милан Манојловић, директор ове компаније.

У компанији Alumil YU Industry истичу да је жиг „чуваркућа“ велико признање за компанију која запошљава око 400 радника и инжењера. „То је потврда квалитета, труда и стручности нашег тима али и иновативности јер су наши производи који су понели „жиг“ у складу са принципима циркуларне економије и „ зеленим стандардима“, истиче Тијана Анокић, директорка маркетинга у компанији Alumil YU Industry. Како је најавила ова компанија ће у наредном периоду улагати у развој и проширење капацитета производње. „ Иако смо део глобалног ланца производње, желимо да средства од наше локалне прозводње улажемо у даљи развој капацитета у Србији“, додаје Анокић.

„Стварано у Србији“ је пројекат који пружа подршку домаћим производима и произвођачима и позитивно утиче на јачање свести потрошача о значају куповине домаћих производа“, рекао је Михаило Весовић, председник Савета ПКС за доделу жига „Чуваркућа“. Он је подсетио да је током годину дана трајања пројекта жиг добило 762 производа из различитих производних сектора.

Подели на:
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin